Rastlinkovo

0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Tradičná vianočná fazuľová polievka

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Fazuľová polievka patrí medzi pokrmy, ktoré si na Slovensku dlhodobo udržiavajú svoje miesto v tradičnej kuchyni, a to nielen na Vianoce. Voňavý a sýty vývar zo strukovín a údeného mäsa symbolizuje skromnosť aj bohatstvo zároveň. Na štedrovečernej večeri sa fazuľová polievka často pripravuje bez mäsa, čím vyjadruje úctu k pôstnemu obdobiu. Tento recept vám prináša autentickú chuť slovenskej tradície a návod, ako pripraviť dokonalú fazuľovú polievku pre vašich blízkych.

Počet porcií: 4–6
Čas prípravy: 90–120 minút

Prehľad surovín:

SurovinaMnožstvo
Suchá fazuľa250 g
Údené mäso (napr. rebrá)300–400 g
Zemiaky2 stredne veľké
Mrkva1 ks
Petržlen1 ks
Cibuľa1 ks
Cesnak2 strúčiky
Bobkový list2 ks
Nové korenie3–4 guľôčky
Majoránka1 lyžička
Soľpodľa chuti
Mleté čierne koreniepodľa chuti
Červená paprika (mletá)1 lyžička
Hladká múka1–2 lyžice
Olej alebo masť2 lyžice
Petržlenová vňaťna ozdobu


Postup prípravy:

  1. Namáčanie fazule
  • Suchú fazuľu prepláchnite, zalejte vodou a nechajte ju odstáť aspoň 8 hodín, ideálne cez noc. Táto príprava skráti čas varenia a fazuľa bude mäkšia.
  1. Varenie fazule a vývaru
  • Namáčanú fazuľu sceďte, vložte do väčšieho hrnca, zalejte čistou vodou a pridajte údené mäso. Pridajte bobkový list, nové korenie a soľ. Varte na miernom ohni, kým fazuľa nezačne mäknúť (približne 60–90 minút).
  1. Príprava zeleniny
  • Medzitým očistite a nakrájajte mrkvu, petržlen a zemiaky na kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno.
  1. Príprava zátrepky (zápražky)
  • V menšej panvici rozohrejte olej alebo masť. Pridajte cibuľu a orestujte ju do sklovita. Prisypte hladkú múku, mletú červenú papriku a krátko orestujte, aby sa múka spojila s tukom. Zmes zalejte trochou studenej vody a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.
  1. Dokončenie polievky
  • Do fazuľového vývaru pridajte zeleninu (zemiaky, mrkvu, petržlen) a varte ďalších 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Postupne pridajte zátrepku a dobre premiešajte, aby polievka dostala požadovanú hustotu. Nechajte prevrieť aspoň 5 minút.
  1. Dochutenie
  • Na záver pridajte pretlačený cesnak, majoránku a mleté čierne korenie podľa chuti. Ak treba, dosoľte.
  1. Podávanie
  • Polievku servírujte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávať ju môžete s čerstvým chlebom alebo domácimi osúchmi.

Tipy na vylepšenie:

  • Vegetariánska verzia: Údené mäso vynechajte a chuť zvýraznite údenou paprikou alebo hubami.
  • Pridanie kyslej zložky: Pre oživenie chuti môžete pridať trochu smotany alebo citrónovej šťavy.
  • Lepšia štruktúra polievky: Časť uvarenej fazule rozmixujte na pyré a vráťte späť do polievky – výsledok bude jemnejší a krémovejší.

Táto tradičná fazuľová polievka vás zahreje svojou výdatnou chuťou a pripomenie čaro Vianoc spojené s rodinnými tradíciami. Vyskúšajte si ju pripraviť podľa tohto receptu a vychutnajte si nezameniteľnú vôňu domova.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

Exteriérové rastliny

Alergia na peľ: Prehľadný kalendár alergénnych rastlín. Ako sa zbaviť alergie?

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky v prostredí. Medzi najrozšírenejšie formy patrí peľová alergia, odborne nazývaná sezónna alergická rinitída alebo polinóza. Vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka reaguje na peľové zrná rastlín ako na hrozbu a vyvolá zápalovú reakciu v slizniciach nosa, očí, prípadne aj dolných dýchacích ciest. Výsledkom sú nepríjemné symptómy ako kýchanie, upchatý nos, výtok z nosa, svrbenie očí, slzenie, suchý kašeľ alebo únava.

Čítať viac »
Záhrada

Gazánia: africká sedmokráska plná slnečnej energie

Gazánia, známa aj ako africká sedmokráska, patrí medzi najpôsobivejšie okrasné rastliny, ktoré v záhradách vynikajú svojimi jasnými a žiarivými kvetmi. Táto rastlina, pôvodom zo slnečných oblastí južnej Afriky, sa stala obľúbenou letničkou v mnohých častiach sveta vďaka svojej nenáročnosti na starostlivosť a schopnosti vytvoriť farebný akcent na každom záhoně, balkóne či terase.

Čítať viac »
Záhrada

Krásnoočko (Coreopsis): Farebná trvalka plná života

Coreopsis, v bežnej reči často nazývané krásnoočko alebo tickseed, patria medzi najobľúbenejšie trvalky aj letničky v záhradách po celom svete. Svojou žiarivou farebnosťou, bohatým kvetenstvom a nenáročnosťou na pestovanie sa stali skutočným pokladom pre každého záhradkára, ktorý túži po živom, farebnom a ekologicky prívetivom prostredí.

Čítať viac »
Záhrada

Kapucínky (Tropaeolum majus): Krása, chuť a liečivá sila

Kapucínky, známe aj pod vedeckým názvom Tropaeolum majus, patria medzi jedinečné rastliny, ktoré spájajú okrasné, kulinárske aj liečivé vlastnosti. Vďaka svojej atraktívnej farebnej palete, nenáročnosti na pestovanie a širokému využitiu sa stali obľúbenou voľbou záhradkárov, kuchárov aj tých, ktorí sa zaujímajú o tradičné bylinkárske praktiky. Tento článok sa venuje detailnému rozboru kapucínok – od ich botanickej charakteristiky a pôvodu, cez spôsoby kultivácie, až po moderné trendy využitia v kuchyni, medicíne a ekologickom záhradníctve.

Čítať viac »
Liečivé rastliny

Liečivé bylinky na bolesť hlavy: 9 rastlín, ktoré vám uľavia od bolesti

Liečivé bylinky na bolesť hlavy? Bolesť hlavy patrí medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti moderného človeka. Môže byť dôsledkom stresu, napätia, únavy, dehydratácie, hormonálnych výkyvov alebo aj chronických ochorení. Hoci v akútnych prípadoch siaha väčšina ľudí po analgetikách, dlhodobé užívanie týchto liekov môže mať nežiaduce účinky na tráviaci trakt, pečeň či obličky. Práve preto sa čoraz viac ľudí obracia na prírodné alternatívy – medzi ktoré patria aj liečivé bylinky. Niektoré rastliny majú schopnosť uvoľniť napätie, zlepšiť prekrvenie mozgu, upokojiť nervový systém alebo pôsobiť protizápalovo. V tomto blogu sa pozrieme na najúčinnejšie bylinky, ktoré sa tradične využívajú pri bolestiach hlavy, a pridáme aj odporúčania, ako ich bezpečne a efektívne používať.

Čítať viac »
Bytové rastliny

Adenium: Ako pestovať púštnu ružu?

Adenium, často označované ako „púštna ruža“, patrí medzi najexotickejšie izbové sukulenty, ktoré zaujmú nielen svojím neobyčajným vzhľadom, ale aj nečakanou eleganciou kvetov. Pochádza z polopúštnych oblastí Afriky a Arabského polostrova a v posledných desaťročiach si získalo veľkú popularitu medzi pestovateľmi sukulentov, bonsajistami aj milovníkmi nezvyčajných rastlín. Základnou črtou adeniumu je mohutný zhrubnutý kmeň – kaudex – ktorý slúži ako zásobáreň vody. K tomu kontrastujú jemné, trubkovité kvety žiarivých farieb, ktoré rastlina produkuje aj niekoľkokrát do roka. V tomto texte sa zameriame na botanické vlastnosti, pestovanie, rozmnožovanie a špecifiká tejto výnimočnej rastliny.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie