Rastlinkovo

0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Najlepšie krémové polievky zo zeleniny: 5 chutných a zdravých receptov

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krémové polievky sú jedným z najlepších spôsobov, ako využiť sezónne plody záhradky, alebo obohatiť svoj jedálniček o výživné a chutné jedlá. Sú plné vitamínov, minerálov, a zároveň neuveriteľne ľahké na prípravu. V tomto článku vám predstavím päť vynikajúcich receptov na krémové polievky, ktoré potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše zdravie. Poďme si teda ukázať, ako si pripraviť rajčinovú polievku, mrkvový krém so zázvorom, hráškový krém, hokkaido polievku a osviežujúce gazpacho.

kremove-polievky-rastlinkovo

Krémové polievky, ktoré si zamilujete

1. Rajčinová polievka: Pravá talianská paradajková polievka

Rajčinová polievka je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Je ideálna na leto a jeseň, keď sú rajčiny plne zrelé a sladké. Táto verzia je rýchla, chutná a zahreje na tele aj na duši. Ako si uvariť pravú talianskú polievku?

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok (vyberajte skôr mäsité druhy)
  • 1 konzerva rajčín (konzervované rajčiny / pomodoro dodá polievke výraznejšiu chuť – vyberajte napr. odrodu San Marzano. Môžete použiť aj pasírované paradajky)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie, bazalka, oregano, tymián
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • Parmezán podľa chuti

Postup:

  1. Na olivovom oleji jemne orestujte cibuľu, pridajte cukor a neskôr aj cesnak. Cesnak nechajte zahriať tak 1 minútu a pridajte nakrájané rajčiny. Približne 5 minút restujte paradajky a následne pridajte zeleninový vývar alebo vodu a varte približne 15 minút.
  2. Pridajte konzervované paradajky a povarte ešte 5 minút.
  3. Rozmixujte polievku tyčovým mixérom do hladka.
  4. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami. Môžete použiť oregano a tymián. Bazalku pridávame až keď polievku dovaríme aby si zachovala svoju chuť a nezhorkla.
  5. Na tanieri môžete dochutiť parmezánom olivovým olejom a balsamicom.
rajcinova-polievka-rastlinkovo

2. Mrkvový krém so zázvorom: Liečivá polievka počas sychravého počasia

Mrkvová krémová polievka je známa svojou sladkou chuťou, no v tomto recepte ju zázvor povyšuje na úplne novú úroveň. Zázvor dodáva polievke pikantnosť a zároveň pomáha pri trávení a posilňuje imunitu.

Ingrediencie:

  • 8 mrkiev
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 kokosové mlieko
  • 2 dcl vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Na olivovom oleji jemne orestujte cibuľu, pridáme nakrájaný zázvor a následne cesnak. Cesnak nerestujte dlho, stačí 1 minúta.
  2. Pridajte nakrájanú mrkvu, opekajte a pridajte kari korenie. 1 minútu restujte a zalejte kokosovým mliekom a vodou. Varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne (asi 30 minút).
  3. Polievku rozmixujte dohladka, dochuťte soľou a čiernym korením.
mrkvovy-krem-rastlinkovo

3. Hráškový krém: Svieža a výživná polievka pre každý deň

Hrášková polievka je jednou z najjemnejších a najosviežujúcejších polievok. Jeho jemná textúra a sladká chuť hrášku sú ideálne pre rýchly, ale výživný obed.

Ingrediencie:

  • 500 g mrazeného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 dcl smotany na varenie
  • kúsok masla
  • slanina
  • Soľ, čierne korenie, muškátový orech

Postup:

  1. Zovrieme vodu v hrnci a pridáme mrazený hrášok.
  2. Varíme asi 7 minút a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  3. Pridáme smotanu, mletý muškátový orech, dochutíme soľou, korením a necháme variť ešte 1 minútu.
  4. Po dovarení pridáme kúsok masla.
  5. Na dekoráciu môžeme pridať do taniera opečenú slaninu, lístky mäty alebo opečené krutóny.
hraskovy-krem-rastlinkovo

4. Hokkaido polievka: Kráľovná tekvicových polievok

Tekvica Hokkaido je mimoriadne obľúbená pre svoju jemnú, sladkastú chuť a krémovú konzistenciu po uvarení. Táto polievka je ideálna počas jesene, keď sú tekvice v plnej sezóne.

Ingrediencie:

  • 1 tekvica Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 kokosové mlieko
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie
  • Tekvicové semiačka na ozdobu

Postup:

  1. Tekvicu Hokkaido rozkrojte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky (šupku nemusíte lúpať, pretože po uvarení zmäkne).
  2. Na olivovom oleji orestujte cibuľu, pridajte cesnak (cesnak nechajte len 1 minútu restovať aby nezhorkol) a potom pridajte tekvicu. Zalejte kokosovým mliekom a varte približne 30 minút, kým tekvica nezmäkne. Môžete priliať aj pohár vody na rozriedenie.
  3. Polievku rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením.
  4. Podávajte s opečenými tekvicovými semienkami.
tekvicova-polievka-hokkaido-rastlinkovo

5. Gazpacho: Osviežujúca letná klasika

Gazpacho je studená španielska polievka, ktorá je ideálna na horúce letné dni. Je plná vitamínov a čerstvej zeleniny, vďaka čomu je ľahká, ale zároveň výživná.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 červená paprika
  • 1 uhorka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice vínneho octu
  • Soľ, čierne korenie, studená voda alebo ľad

Postup:

  1. Paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Všetky suroviny vložte do mixéra, pridajte olivový olej, ocot, soľ a korenie. Môžete pridať aj trochu studenej vody alebo ľadu pre chladnejší efekt.
  3. Rozmixujte dohladka a podávajte vychladené.
gazpacho-rastlinkovo

Tieto krémové polievky sú nielen zdravé, ale aj ľahké na prípravu. Či už hľadáte výživný obed, ľahkú večeru alebo niečo, čo vás zahreje, tieto recepty ponúkajú širokú škálu chutí a ingrediencií. Skúste si pripraviť niektorú z nich a uvidíte, že sa stanú pravidelnou súčasťou vášho jedálnička!

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

kalatea-calathea-zebrina-pestovanie-rastlinkovo
Izbové rastliny

Kalatea zebrina: takto ju zvládne pestovať aj nováčik

Kalatea zebrina, známa svojimi nádhernými pruhovanými listami pripomínajúcimi zebru, je obľúbenou izbovou rastlinou, ktorá dokáže rozžiariť každú miestnosť. Táto rastlina, pôvodom z Brazílie, patrí medzi druhy rodu Calathea a je súčasťou rodiny Marantaceae, čo ju robí vzdialenou príbuznou modlivkám, ktorých listy sa často „modlia“ alebo skláňajú podľa svetla. Aj keď Calathea zebrina má povesť náročnejšej rastliny, jej pestovanie je možné zvládnuť aj pre začiatočníkov, pokiaľ sa dodrží niekoľko základných pravidiel.

Čítať viac »
strelitzia-nicolai-pestovanie-rastlinkovo
Izbové rastliny

Strelitzia Nicolai: rastlina pestovaná pre kvety a nádherné listy

Strelitzia Nicolai, známa tiež ako „biela strelícia“, patrí medzi najimpozantnejšie izbové rastliny. Je obľúbená vďaka svojim veľkým listom a exotickému vzhľadu, ktorý každému interiéru dodáva nádych tropického raja. V tomto článku vám priblížime všetky podrobnosti o pestovaní tejto nádhernej rastliny, od jej pôvodu až po praktické rady, ako ju udržať zdravú a krásnu.

Čítať viac »
calathea-ornata-pestovanie-rastlinkovo
Izbové rastliny

Kalatea ornata: krásne listy, ktoré upútajú na prvý pohľad

Calathea ornata je známa svojimi nádherne vzorovanými listami, ktoré majú tmavozelený základ a jemné ružové alebo biele pruhy. Táto rastlina pochádza z tropických oblastí Južnej Ameriky a je obľúbenou izbovou rastlinou vďaka svojmu exotickému vzhľadu a pestrej farebnosti. Aj keď má povesť náročnejšej rastliny, jej pestovanie môže zvládnuť každý, kto dodržiava niekoľko základných pravidiel starostlivosti.

Čítať viac »
mrazuvzdorne-rastliny-rastlinkovo
Záhrada

Mrazuvzdorné rastliny: tieto kvety vám budú robiť radosť až do jari

Zima nemusí byť obdobím, keď sa lúčime so záhradou a čakaním na prvé jarné kvety. Existuje mnoho rastlín, ktoré dokážu prežiť aj drsné zimné podmienky a budú vás tešiť svojou krásou aj počas chladných mesiacov. Mrazuvzdorné rastliny sú špeciálne vyšľachtené alebo prirodzene prispôsobené, aby odolávali nízkym teplotám, mrazu a dokonca aj snehu. Či už máte záhradu alebo terasu, tieto kvety a rastliny vám budú robiť radosť až do jari.

Čítať viac »
saguaro-kaktus-rastlinkovo
Záhrada

Kaktus Saguaro: poznáte tento výnimočný kaktus?

Kaktus Saguaro (Carnegiea gigantea) je jedným z najikonickejších symbolov amerického juhozápadu a jedným z najznámejších kaktusov na svete. Tento gigant medzi kaktusmi nielenže predstavuje symbol drsnej a vyprahnutej púšte, ale je aj fascinujúcim príkladom prispôsobenia rastlín extrémnym klimatickým podmienkam. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o tomto výnimočnom kaktuse – od jeho biológie a kultúrneho významu až po rady, ako ho pestovať doma.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie