Jedlé kvety nie sú len vizuálnym potešením v záhrade, ale aj chutným doplnkom v kuchyni. V histórii boli kvety často využívané v gastronómii ako ozdoba jedál, prísada do šalátov či dokonca na výrobu sirupov a džemov. V tomto článku sa pozrieme na rôzne druhy jedlých kvetov, ich pestovanie a využitie v kuchyni.

1. Jedlé kvety: výhody
Jedlé kvety prinášajú do jedál nové chute, vône a estetiku. Majú tiež množstvo zdravotných benefitov, keďže obsahujú vitamíny, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.
- Obsahujú vitamíny a minerály – mnohé kvety majú vysoký obsah vitamínu C, beta-karoténu a flavonoidov.
- Podporujú trávenie – niektoré kvety, ako kapucínka, majú antibakteriálne vlastnosti.
- Majú estetickú funkciu – jedlé kvety premenia bežné jedlo na gurmánsky zážitok.
2. Ktoré kvety sú jedlé
Existuje množstvo druhov jedlých kvetov, ktoré sa líšia chuťou a spôsobom použitia.
Kvety cukety (Cucurbita pepo)
- Jemná, mierne sladkastá chuť
- Výborné do šalátov, plnené syrom alebo vyprážané v cestíčku
- Obsahujú vitamíny A a C, draslík a horčík

Sirôtky (Viola tricolor)
- Jemná, mierne bylinná chuť
- Používajú sa na dekoráciu dezertov, koláčov a šalátov
- Obsahujú antioxidanty a protizápalové látky

Kapucínka (Tropaeolum majus)
- Pikantná, mierne korenistá chuť pripomínajúca žeruchu
- Skvelá do šalátov, nátierok a ako ozdoba hlavných jedál
- Obsahuje veľa vitamínu C a má antibakteriálne účinky

Borák lekársky (Borago officinalis)
- Svieža, mierne uhorková chuť
- Používa sa do nápojov, šalátov a letných koktailov
- Bohatý na omega-6 mastné kyseliny a protizápalové látky

Ruže (Rosa spp.)
- Sladkastá, jemná chuť
- Ideálne na výrobu sirupov, džemov a do dezertov
- Obsahujú vitamín C a antioxidanty

Levanduľa (Lavandula angustifolia)
- Intenzívna, aromatická chuť
- Vhodná do koláčov, limonád a medových pochúťok
- Má upokojujúce účinky na nervový systém

3. Pestovanie jedlých kvetov
Jedlé kvety sú často nenáročné na pestovanie a dajú sa ľahko vypestovať v záhrade alebo v kvetináčoch.
- Stanovište – väčšina jedlých kvetov preferuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu.
- Zálievka – pravidelná, ale nie nadmerná; dôležité je neprelievať korene.
- Ekologické pestovanie – vyhnite sa používaniu pesticídov a chemických postrekov.
4. Použitie jedlých kvetov v kuchyni
Jedlé kvety môžu byť využité na rôzne spôsoby:
- V šalátoch – dodajú jedlu farbu, chuť a zaujímavú textúru.
- V nápojoch – ruže a levanduľa sú skvelé na výrobu osviežujúcich limonád.
- Na zdobenie dezertov – sirôtky, nevädze a fialky sú nádhernou ozdobou tort a koláčov.
- Na výrobu sirupov a džemov – ružový alebo levanduľový sirup je skvelý na dochutenie nápojov.
5. Bezpečnosť pri konzumácii jedlých kvetov
Pri konzumácii jedlých kvetov je dôležité dodržiavať niekoľko zásad:
- Používajte iba kvety, o ktorých viete, že sú jedlé – nie všetky kvety sú vhodné na konzumáciu.
- Vyhnite sa kvetom ošetreným chemikáliami – ak kvety kupujete, uistite sa, že sú z ekologického zdroja.
- Začnite s malým množstvom – niektoré kvety môžu spôsobiť alergické reakcie.
Záver
Jedlé kvety sú skvelým doplnkom nielen pre záhradu, ale aj pre kuchyňu. Ich pestovanie je jednoduché a ich využitie v gastronómii je takmer neobmedzené. Ak ich ešte nepoužívate vo svojej kuchyni, určite ich vyskúšajte – dodajú jedlám krásu, chuť a zdravotné benefity.
Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.
Zaujímajú vás aj naše ďalšie články? Môžete si ich prečítať TU.