Rastlinkovo

0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Jedlé kvety: Ktoré kvety sa využívajú v gastronómii?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jedlé kvety nie sú len vizuálnym potešením v záhrade, ale aj chutným doplnkom v kuchyni. V histórii boli kvety často využívané v gastronómii ako ozdoba jedál, prísada do šalátov či dokonca na výrobu sirupov a džemov. V tomto článku sa pozrieme na rôzne druhy jedlých kvetov, ich pestovanie a využitie v kuchyni.

jedle-kvety-rastlinkovo

1. Jedlé kvety: výhody

Jedlé kvety prinášajú do jedál nové chute, vône a estetiku. Majú tiež množstvo zdravotných benefitov, keďže obsahujú vitamíny, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.

  • Obsahujú vitamíny a minerály – mnohé kvety majú vysoký obsah vitamínu C, beta-karoténu a flavonoidov.
  • Podporujú trávenie – niektoré kvety, ako kapucínka, majú antibakteriálne vlastnosti.
  • Majú estetickú funkciu – jedlé kvety premenia bežné jedlo na gurmánsky zážitok.

2. Ktoré kvety sú jedlé

Existuje množstvo druhov jedlých kvetov, ktoré sa líšia chuťou a spôsobom použitia.

Kvety cukety (Cucurbita pepo)

  • Jemná, mierne sladkastá chuť
  • Výborné do šalátov, plnené syrom alebo vyprážané v cestíčku
  • Obsahujú vitamíny A a C, draslík a horčík
jedle-kvety-cukety-rastlinkovo

Sirôtky (Viola tricolor)

  • Jemná, mierne bylinná chuť
  • Používajú sa na dekoráciu dezertov, koláčov a šalátov
  • Obsahujú antioxidanty a protizápalové látky
jedle-kvety-sirotky-rastlinkovo

Kapucínka (Tropaeolum majus)

  • Pikantná, mierne korenistá chuť pripomínajúca žeruchu
  • Skvelá do šalátov, nátierok a ako ozdoba hlavných jedál
  • Obsahuje veľa vitamínu C a má antibakteriálne účinky
jedle-kvety-kapucinka-rastlinkovo

Borák lekársky (Borago officinalis)

  • Svieža, mierne uhorková chuť
  • Používa sa do nápojov, šalátov a letných koktailov
  • Bohatý na omega-6 mastné kyseliny a protizápalové látky
jedle-kvety-borak-rastlinkovo

Ruže (Rosa spp.)

  • Sladkastá, jemná chuť
  • Ideálne na výrobu sirupov, džemov a do dezertov
  • Obsahujú vitamín C a antioxidanty
ruze-ruza-rosa-rastlinkovo

Levanduľa (Lavandula angustifolia)

  • Intenzívna, aromatická chuť
  • Vhodná do koláčov, limonád a medových pochúťok
  • Má upokojujúce účinky na nervový systém
levandula-rastlinkovo

3. Pestovanie jedlých kvetov

Jedlé kvety sú často nenáročné na pestovanie a dajú sa ľahko vypestovať v záhrade alebo v kvetináčoch.

  • Stanovište – väčšina jedlých kvetov preferuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu.
  • Zálievka – pravidelná, ale nie nadmerná; dôležité je neprelievať korene.
  • Ekologické pestovanie – vyhnite sa používaniu pesticídov a chemických postrekov.

4. Použitie jedlých kvetov v kuchyni

Jedlé kvety môžu byť využité na rôzne spôsoby:

  • V šalátoch – dodajú jedlu farbu, chuť a zaujímavú textúru.
  • V nápojoch – ruže a levanduľa sú skvelé na výrobu osviežujúcich limonád.
  • Na zdobenie dezertov – sirôtky, nevädze a fialky sú nádhernou ozdobou tort a koláčov.
  • Na výrobu sirupov a džemov – ružový alebo levanduľový sirup je skvelý na dochutenie nápojov.

5. Bezpečnosť pri konzumácii jedlých kvetov

Pri konzumácii jedlých kvetov je dôležité dodržiavať niekoľko zásad:

  • Používajte iba kvety, o ktorých viete, že sú jedlé – nie všetky kvety sú vhodné na konzumáciu.
  • Vyhnite sa kvetom ošetreným chemikáliami – ak kvety kupujete, uistite sa, že sú z ekologického zdroja.
  • Začnite s malým množstvom – niektoré kvety môžu spôsobiť alergické reakcie.

Záver

Jedlé kvety sú skvelým doplnkom nielen pre záhradu, ale aj pre kuchyňu. Ich pestovanie je jednoduché a ich využitie v gastronómii je takmer neobmedzené. Ak ich ešte nepoužívate vo svojej kuchyni, určite ich vyskúšajte – dodajú jedlám krásu, chuť a zdravotné benefity.

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Zaujímajú vás aj naše ďalšie články? Môžete si ich prečítať TU.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

Exteriérové rastliny

Alergia na peľ: Prehľadný kalendár alergénnych rastlín. Ako sa zbaviť alergie?

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky v prostredí. Medzi najrozšírenejšie formy patrí peľová alergia, odborne nazývaná sezónna alergická rinitída alebo polinóza. Vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka reaguje na peľové zrná rastlín ako na hrozbu a vyvolá zápalovú reakciu v slizniciach nosa, očí, prípadne aj dolných dýchacích ciest. Výsledkom sú nepríjemné symptómy ako kýchanie, upchatý nos, výtok z nosa, svrbenie očí, slzenie, suchý kašeľ alebo únava.

Čítať viac »
Záhrada

Gazánia: africká sedmokráska plná slnečnej energie

Gazánia, známa aj ako africká sedmokráska, patrí medzi najpôsobivejšie okrasné rastliny, ktoré v záhradách vynikajú svojimi jasnými a žiarivými kvetmi. Táto rastlina, pôvodom zo slnečných oblastí južnej Afriky, sa stala obľúbenou letničkou v mnohých častiach sveta vďaka svojej nenáročnosti na starostlivosť a schopnosti vytvoriť farebný akcent na každom záhoně, balkóne či terase.

Čítať viac »
Záhrada

Krásnoočko (Coreopsis): Farebná trvalka plná života

Coreopsis, v bežnej reči často nazývané krásnoočko alebo tickseed, patria medzi najobľúbenejšie trvalky aj letničky v záhradách po celom svete. Svojou žiarivou farebnosťou, bohatým kvetenstvom a nenáročnosťou na pestovanie sa stali skutočným pokladom pre každého záhradkára, ktorý túži po živom, farebnom a ekologicky prívetivom prostredí.

Čítať viac »
Záhrada

Kapucínky (Tropaeolum majus): Krása, chuť a liečivá sila

Kapucínky, známe aj pod vedeckým názvom Tropaeolum majus, patria medzi jedinečné rastliny, ktoré spájajú okrasné, kulinárske aj liečivé vlastnosti. Vďaka svojej atraktívnej farebnej palete, nenáročnosti na pestovanie a širokému využitiu sa stali obľúbenou voľbou záhradkárov, kuchárov aj tých, ktorí sa zaujímajú o tradičné bylinkárske praktiky. Tento článok sa venuje detailnému rozboru kapucínok – od ich botanickej charakteristiky a pôvodu, cez spôsoby kultivácie, až po moderné trendy využitia v kuchyni, medicíne a ekologickom záhradníctve.

Čítať viac »
Liečivé rastliny

Liečivé bylinky na bolesť hlavy: 9 rastlín, ktoré vám uľavia od bolesti

Liečivé bylinky na bolesť hlavy? Bolesť hlavy patrí medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti moderného človeka. Môže byť dôsledkom stresu, napätia, únavy, dehydratácie, hormonálnych výkyvov alebo aj chronických ochorení. Hoci v akútnych prípadoch siaha väčšina ľudí po analgetikách, dlhodobé užívanie týchto liekov môže mať nežiaduce účinky na tráviaci trakt, pečeň či obličky. Práve preto sa čoraz viac ľudí obracia na prírodné alternatívy – medzi ktoré patria aj liečivé bylinky. Niektoré rastliny majú schopnosť uvoľniť napätie, zlepšiť prekrvenie mozgu, upokojiť nervový systém alebo pôsobiť protizápalovo. V tomto blogu sa pozrieme na najúčinnejšie bylinky, ktoré sa tradične využívajú pri bolestiach hlavy, a pridáme aj odporúčania, ako ich bezpečne a efektívne používať.

Čítať viac »
Bytové rastliny

Adenium: Ako pestovať púštnu ružu?

Adenium, často označované ako „púštna ruža“, patrí medzi najexotickejšie izbové sukulenty, ktoré zaujmú nielen svojím neobyčajným vzhľadom, ale aj nečakanou eleganciou kvetov. Pochádza z polopúštnych oblastí Afriky a Arabského polostrova a v posledných desaťročiach si získalo veľkú popularitu medzi pestovateľmi sukulentov, bonsajistami aj milovníkmi nezvyčajných rastlín. Základnou črtou adeniumu je mohutný zhrubnutý kmeň – kaudex – ktorý slúži ako zásobáreň vody. K tomu kontrastujú jemné, trubkovité kvety žiarivých farieb, ktoré rastlina produkuje aj niekoľkokrát do roka. V tomto texte sa zameriame na botanické vlastnosti, pestovanie, rozmnožovanie a špecifiká tejto výnimočnej rastliny.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie