Rastlinkovo

🎁 k objednávke nad 15 Eur 1 liter nášho vzdušného substrátu ako darček 🎁
S kódom RASTLINKOVO40 zľava 40%
0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Najlepšie krémové polievky zo zeleniny: 5 chutných a zdravých receptov

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krémové polievky sú jedným z najlepších spôsobov, ako využiť sezónne plody záhradky, alebo obohatiť svoj jedálniček o výživné a chutné jedlá. Sú plné vitamínov, minerálov, a zároveň neuveriteľne ľahké na prípravu. V tomto článku vám predstavím päť vynikajúcich receptov na krémové polievky, ktoré potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše zdravie. Poďme si teda ukázať, ako si pripraviť rajčinovú polievku, mrkvový krém so zázvorom, hráškový krém, hokkaido polievku a osviežujúce gazpacho.

kremove-polievky-rastlinkovo

Krémové polievky, ktoré si zamilujete

1. Rajčinová polievka: Pravá talianská paradajková polievka

Rajčinová polievka je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Je ideálna na leto a jeseň, keď sú rajčiny plne zrelé a sladké. Táto verzia je rýchla, chutná a zahreje na tele aj na duši. Ako si uvariť pravú talianskú polievku?

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok (vyberajte skôr mäsité druhy)
  • 1 konzerva rajčín (konzervované rajčiny / pomodoro dodá polievke výraznejšiu chuť – vyberajte napr. odrodu San Marzano. Môžete použiť aj pasírované paradajky)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 litra zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie, bazalka, oregano, tymián
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)
  • Parmezán podľa chuti

Postup:

  1. Na olivovom oleji jemne orestujte cibuľu, pridajte cukor a neskôr aj cesnak. Cesnak nechajte zahriať tak 1 minútu a pridajte nakrájané rajčiny. Približne 5 minút restujte paradajky a následne pridajte zeleninový vývar alebo vodu a varte približne 15 minút.
  2. Pridajte konzervované paradajky a povarte ešte 5 minút.
  3. Rozmixujte polievku tyčovým mixérom do hladka.
  4. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami. Môžete použiť oregano a tymián. Bazalku pridávame až keď polievku dovaríme aby si zachovala svoju chuť a nezhorkla.
  5. Na tanieri môžete dochutiť parmezánom olivovým olejom a balsamicom.
rajcinova-polievka-rastlinkovo

2. Mrkvový krém so zázvorom: Liečivá polievka počas sychravého počasia

Mrkvová krémová polievka je známa svojou sladkou chuťou, no v tomto recepte ju zázvor povyšuje na úplne novú úroveň. Zázvor dodáva polievke pikantnosť a zároveň pomáha pri trávení a posilňuje imunitu.

Ingrediencie:

  • 8 mrkiev
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 cm kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 kokosové mlieko
  • 2 dcl vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Na olivovom oleji jemne orestujte cibuľu, pridáme nakrájaný zázvor a následne cesnak. Cesnak nerestujte dlho, stačí 1 minúta.
  2. Pridajte nakrájanú mrkvu, opekajte a pridajte kari korenie. 1 minútu restujte a zalejte kokosovým mliekom a vodou. Varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne (asi 30 minút).
  3. Polievku rozmixujte dohladka, dochuťte soľou a čiernym korením.
mrkvovy-krem-rastlinkovo

3. Hráškový krém: Svieža a výživná polievka pre každý deň

Hrášková polievka je jednou z najjemnejších a najosviežujúcejších polievok. Jeho jemná textúra a sladká chuť hrášku sú ideálne pre rýchly, ale výživný obed.

Ingrediencie:

  • 500 g mrazeného hrášku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 dcl smotany na varenie
  • kúsok masla
  • slanina
  • Soľ, čierne korenie, muškátový orech

Postup:

  1. Zovrieme vodu v hrnci a pridáme mrazený hrášok.
  2. Varíme asi 7 minút a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  3. Pridáme smotanu, mletý muškátový orech, dochutíme soľou, korením a necháme variť ešte 1 minútu.
  4. Po dovarení pridáme kúsok masla.
  5. Na dekoráciu môžeme pridať do taniera opečenú slaninu, lístky mäty alebo opečené krutóny.
hraskovy-krem-rastlinkovo

4. Hokkaido polievka: Kráľovná tekvicových polievok

Tekvica Hokkaido je mimoriadne obľúbená pre svoju jemnú, sladkastú chuť a krémovú konzistenciu po uvarení. Táto polievka je ideálna počas jesene, keď sú tekvice v plnej sezóne.

Ingrediencie:

  • 1 tekvica Hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 kokosové mlieko
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ, čierne korenie
  • Tekvicové semiačka na ozdobu

Postup:

  1. Tekvicu Hokkaido rozkrojte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky (šupku nemusíte lúpať, pretože po uvarení zmäkne).
  2. Na olivovom oleji orestujte cibuľu, pridajte cesnak (cesnak nechajte len 1 minútu restovať aby nezhorkol) a potom pridajte tekvicu. Zalejte kokosovým mliekom a varte približne 30 minút, kým tekvica nezmäkne. Môžete priliať aj pohár vody na rozriedenie.
  3. Polievku rozmixujte dohladka a dochuťte soľou a korením.
  4. Podávajte s opečenými tekvicovými semienkami.
tekvicova-polievka-hokkaido-rastlinkovo

5. Gazpacho: Osviežujúca letná klasika

Gazpacho je studená španielska polievka, ktorá je ideálna na horúce letné dni. Je plná vitamínov a čerstvej zeleniny, vďaka čomu je ľahká, ale zároveň výživná.

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 červená paprika
  • 1 uhorka
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice vínneho octu
  • Soľ, čierne korenie, studená voda alebo ľad

Postup:

  1. Paradajky, papriku, uhorku, cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Všetky suroviny vložte do mixéra, pridajte olivový olej, ocot, soľ a korenie. Môžete pridať aj trochu studenej vody alebo ľadu pre chladnejší efekt.
  3. Rozmixujte dohladka a podávajte vychladené.
gazpacho-rastlinkovo

Tieto krémové polievky sú nielen zdravé, ale aj ľahké na prípravu. Či už hľadáte výživný obed, ľahkú večeru alebo niečo, čo vás zahreje, tieto recepty ponúkajú širokú škálu chutí a ingrediencií. Skúste si pripraviť niektorú z nich a uvidíte, že sa stanú pravidelnou súčasťou vášho jedálnička!

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

Kvety pre priateľku. Ako vybrať ten najkrajší darček

Kvety sú univerzálnym jazykom lásky a náklonnosti. Darovanie kvetov priateľke je krásnym gestom, ktoré vyjadruje vaše city a zároveň prináša radosť a krásu do jej života. Ak hľadáte inšpiráciu na výber ideálnych kvetov, e-shop rastlinkovo.sk ponúka široký výber izbových kvetín, ktoré môžu byť originálnym a trvalým darčekom. Prečo darovať kvety priateľke? Darovanie kvetov je tradičným

Čítať viac »
komar-ochrana-rastlinkovo
Záhrada

Rastliny proti komárom: prírodný bojovník proti hmyzu. Pozrite si našich 7 tipov.

Komáre patria medzi najviac obávané hmyzy v našom okolí, najmä počas teplých mesiacov, keď sa ich počet prudko zvyšuje. Okrem nepríjemného pichania môžu byť nositeľmi rôznych chorôb, ako sú malária, dengue, Zika vírus a západonílska horúčka (naštastie, zatiaľ nie v našom regióne). Vzhľadom na tieto riziká sa mnohí obracajú k prírodným metódam ochrany, ktoré zahŕňajú využitie rastlín proti komárom. V tomto článku sa pozrieme na najúčinnejšie rastliny, ktoré nielenže zkrížia príchod komárov, ale zároveň zkrášlia váš dvor a záhradu. Zistíme, aké sú ich účinné látky, ako ich správne pestovať a využívať, a prečo je táto metóda často preferovaná pred chemickými repelentmi.

Čítať viac »
kliest-ochrana-rastlinkovo
Záhrada

Kliešte sú tu! Rastliny proti kliešťom: prírodná ochrana pred nebezpečnými parazitmi.

Kliešte predstavujú vážny problém pre ľudí, zvieratá a dokonca aj prírodu. Tieto drobné parazity môžu prenášať závažné choroby, ako je lymská borelióza, kliešťová encefalitída či babesióza, ktoré ohrozujú zdravie a život. S príchodom teplejších mesiacov sa kliešte stávajú stále aktívnejšími, čo zvyšuje riziko ich kontaktu so živými organizmami. V snahe znížiť riziká spojené s kliešťami sa čoraz viac ľudí obracia k prírodným riešeniam, pričom jednou z najefektívnejších metód je využitie rastlín s repelentnými vlastnosťami. Tento článok prináša prehľad najúčinnejších rastlín proti kliešťom, opisuje mechanizmy ich účinku a poskytuje praktické rady na pestovanie.

Čítať viac »
alergie-rastlinkovo
Exteriérové rastliny

Alergia na peľ: Prehľadný kalendár alergénnych rastlín. Ako sa zbaviť alergie?

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky v prostredí. Medzi najrozšírenejšie formy patrí peľová alergia, odborne nazývaná sezónna alergická rinitída alebo polinóza. Vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka reaguje na peľové zrná rastlín ako na hrozbu a vyvolá zápalovú reakciu v slizniciach nosa, očí, prípadne aj dolných dýchacích ciest. Výsledkom sú nepríjemné symptómy ako kýchanie, upchatý nos, výtok z nosa, svrbenie očí, slzenie, suchý kašeľ alebo únava.

Čítať viac »
gazania-rastlinkovo
Záhrada

Gazánia: africká sedmokráska plná slnečnej energie

Gazánia, známa aj ako africká sedmokráska, patrí medzi najpôsobivejšie okrasné rastliny, ktoré v záhradách vynikajú svojimi jasnými a žiarivými kvetmi. Táto rastlina, pôvodom zo slnečných oblastí južnej Afriky, sa stala obľúbenou letničkou v mnohých častiach sveta vďaka svojej nenáročnosti na starostlivosť a schopnosti vytvoriť farebný akcent na každom záhoně, balkóne či terase.

Čítať viac »
Scroll to Top