Rastlinkovo.sk

🔥 S kódom BABY40 zľava 40% na baby rastliny
1 liter nášho substrátu ako darček k objednávke nad 15 Eur 🎁
0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Žiadne produkty v košíku.

Your Cart Is Empty Let's Fix That.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Žiadne produkty v košíku.

Your Cart Is Empty Let's Fix That.

Jedlé kvety: Ktoré kvety sa využívajú v gastronómii?

Jedlé kvety nie sú len vizuálnym potešením v záhrade, ale aj chutným doplnkom v kuchyni. V histórii boli kvety často využívané v gastronómii ako ozdoba jedál, prísada do šalátov či dokonca na výrobu sirupov a džemov. V tomto článku sa pozrieme na rôzne druhy jedlých kvetov, ich pestovanie a využitie v kuchyni.

jedle-kvety-rastlinkovo

1. Jedlé kvety: výhody

Jedlé kvety prinášajú do jedál nové chute, vône a estetiku. Majú tiež množstvo zdravotných benefitov, keďže obsahujú vitamíny, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.

  • Obsahujú vitamíny a minerály – mnohé kvety majú vysoký obsah vitamínu C, beta-karoténu a flavonoidov.
  • Podporujú trávenie – niektoré kvety, ako kapucínka, majú antibakteriálne vlastnosti.
  • Majú estetickú funkciu – jedlé kvety premenia bežné jedlo na gurmánsky zážitok.

2. Ktoré kvety sú jedlé

Existuje množstvo druhov jedlých kvetov, ktoré sa líšia chuťou a spôsobom použitia.

Kvety cukety (Cucurbita pepo)

  • Jemná, mierne sladkastá chuť
  • Výborné do šalátov, plnené syrom alebo vyprážané v cestíčku
  • Obsahujú vitamíny A a C, draslík a horčík
jedle-kvety-cukety-rastlinkovo

Sirôtky (Viola tricolor)

  • Jemná, mierne bylinná chuť
  • Používajú sa na dekoráciu dezertov, koláčov a šalátov
  • Obsahujú antioxidanty a protizápalové látky
jedle-kvety-sirotky-rastlinkovo

Kapucínka (Tropaeolum majus)

  • Pikantná, mierne korenistá chuť pripomínajúca žeruchu
  • Skvelá do šalátov, nátierok a ako ozdoba hlavných jedál
  • Obsahuje veľa vitamínu C a má antibakteriálne účinky
jedle-kvety-kapucinka-rastlinkovo

Borák lekársky (Borago officinalis)

  • Svieža, mierne uhorková chuť
  • Používa sa do nápojov, šalátov a letných koktailov
  • Bohatý na omega-6 mastné kyseliny a protizápalové látky
jedle-kvety-borak-rastlinkovo

Ruže (Rosa spp.)

  • Sladkastá, jemná chuť
  • Ideálne na výrobu sirupov, džemov a do dezertov
  • Obsahujú vitamín C a antioxidanty
ruze-ruza-rosa-rastlinkovo

Levanduľa (Lavandula angustifolia)

  • Intenzívna, aromatická chuť
  • Vhodná do koláčov, limonád a medových pochúťok
  • Má upokojujúce účinky na nervový systém
levandula-rastlinkovo

3. Pestovanie jedlých kvetov

Jedlé kvety sú často nenáročné na pestovanie a dajú sa ľahko vypestovať v záhrade alebo v kvetináčoch.

  • Stanovište – väčšina jedlých kvetov preferuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu.
  • Zálievka – pravidelná, ale nie nadmerná; dôležité je neprelievať korene.
  • Ekologické pestovanie – vyhnite sa používaniu pesticídov a chemických postrekov.

4. Použitie jedlých kvetov v kuchyni

Jedlé kvety môžu byť využité na rôzne spôsoby:

  • V šalátoch – dodajú jedlu farbu, chuť a zaujímavú textúru.
  • V nápojoch – ruže a levanduľa sú skvelé na výrobu osviežujúcich limonád.
  • Na zdobenie dezertov – sirôtky, nevädze a fialky sú nádhernou ozdobou tort a koláčov.
  • Na výrobu sirupov a džemov – ružový alebo levanduľový sirup je skvelý na dochutenie nápojov.

5. Bezpečnosť pri konzumácii jedlých kvetov

Pri konzumácii jedlých kvetov je dôležité dodržiavať niekoľko zásad:

  • Používajte iba kvety, o ktorých viete, že sú jedlé – nie všetky kvety sú vhodné na konzumáciu.
  • Vyhnite sa kvetom ošetreným chemikáliami – ak kvety kupujete, uistite sa, že sú z ekologického zdroja.
  • Začnite s malým množstvom – niektoré kvety môžu spôsobiť alergické reakcie.

Záver

Jedlé kvety sú skvelým doplnkom nielen pre záhradu, ale aj pre kuchyňu. Ich pestovanie je jednoduché a ich využitie v gastronómii je takmer neobmedzené. Ak ich ešte nepoužívate vo svojej kuchyni, určite ich vyskúšajte – dodajú jedlám krásu, chuť a zdravotné benefity.

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Zaujímajú vás aj naše ďalšie články? Môžete si ich prečítať TU.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

vtaci-zob-ligustrum-rastlinkovo
Záhrada

Pavučina na živom plote: zbavte sa škodcov raz a navždy!

Pavučina na živom plote nemusí vždy znamenať len estetický problém alebo bežný jav spojený s výskytom pavúkov. V mnohých prípadoch ide o prvý signál napadnutia rastliny škodcom, najčastejšie roztočcami (napr. roztočcom chmeľovým – Tetranychus urticae), prípadne môže ísť o výsledok aktivity húseníc spriadačov alebo iných škodcov, ktorí sa zoskupujú vo väčšom množstve.

Čítať viac »
ligurcek-bylinka-rastlinkovo
Bylinky

Ligurček lekársky: Nenápadný zázrak vašej záhrady

Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je trvácna bylina, ktorá si pomaly opäť získava miesto v slovenských záhradách aj kuchyniach. Hoci ešte donedávna bol bežnou súčasťou vidieckych záhrad, dnes o ňom mnohí vedia len málo. Jeho vzhľad pripomína zeler, no chuť je výraznejšia a silnejšia. Vďaka tomu má ligurček široké využitie nielen v gastronómii, ale aj v tradičnej medicíne.

Čítať viac »
Škodce

Ako sa zbaviť slimákov a slizniakov v záhrade?

Slimáky a slizniaky patria medzi najčastejších a najškodlivejších škodcov záhrad. Ich výskyt je typický najmä po daždivých dňoch, počas teplých nocí a vo vlhkom prostredí. Najväčšou hrozbou sú pre mladé sadenice zeleniny, bylín aj kvetov, ktoré dokážu zlikvidovať doslova cez noc.

Čítať viac »
Recepty

Recept na bazový sirup: Ako si doma pripraviť voňavý elixír z bazy čiernej

Recept na bazový sirup? Domáci bazový sirup je jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších sezónnych výrobkov, ktoré sa pripravujú v slovenských domácnostiach. Vďaka svojej výraznej aróme a osviežujúcej chuti je ideálny na prípravu domácich limonád, ale aj ako prísada do čaju, miešaných nápojov či dezertov. Zároveň má kvety bazy čiernej (Sambucus nigra) dlhú históriu využívania v ľudovom liečiteľstve.

Čítať viac »
Exteriérové rastliny

Migrénovník – Tetradenia riparia (Iboza riparia): liečivá rastlina proti bolesti hlavy

Migrénovník, známy aj pod vedeckým názvom Tetradenia riparia alebo staršie Iboza riparia, patrí medzi menej známe, no mimoriadne užitočné rastliny, ktoré si získavajú čoraz väčší záujem medzi pestovateľmi aj priaznivcami prirodzenej liečby. Jeho špecifická aróma, dekoratívny vzhľad a schopnosť uľavovať od migrén z neho robia obohatenie každej zbierky izbových aj vonkajších rastlín. Tento blog podrobne predstaví migrénovník, jeho botanické zaradenie, pestovateľské nároky, účinky, rozmnožovanie a zaujímavosti, ktoré z neho robia rastlinu hodnú vašej pozornosti.

Čítať viac »
balkon-plny-zelene-rastlinkovo
Balkón a terasa

Čo zasadiť na balkón? Kompletný sprievodca pre slnečné, tienisté aj veterné balkóny

Balkón je pre mnohých mestských záhradkárov jediným miestom, kde si môžu dopriať kontakt s prírodou. Správne zvolené rastliny dokážu zmeniť aj malý mestský balkón na rozkvitnutú oázu pokoja. Výber však závisí od podmienok – orientácie, množstva slnka či vetra. V tomto blogu ti ukážeme, čo sadiť na slnečný, tienistý a veterný balkón, a to z pohľadu kvetov, byliniek a plodín.

Čítať viac »