Vinič: komplexný návod na pestovanie hrozna. Postupujete správne pri reze?
Vinič: komplexný návod na pestovanie hrozna. Pestovanie hrozna má bohatú históriu a je obľúbené nielen pre jeho plody, ale aj pre jeho schopnosť premeniť záhradu na malú vinicu. Hoci sa môže zdať, že pestovanie hrozna je náročné, správne postupy vám zaručia úspech aj vo vašej záhrade. V tomto článku sa pozrieme na všetko, čo potrebujete vedieť – od výberu miesta, prípravy pôdy až po najdôležitejší krok: správny rez, ktorý je kľúčový pre kvalitnú úrodu. Hrozno môžete pestovať aj v črepníkoch na slnečných balkónoch, skúsite si dopestovať vlastnú úrodu?
1. Výber vhodného miesta pre hrozno
Hrozno je slnečno-milujúca rastlina, ktorá potrebuje čo najviac slnečných lúčov. Pre úspešné pestovanie vyberte miesto s dostatkom priameho slnečného svetla, ideálne minimálne 6-8 hodín denne. Čím viac slnka hrozno dostane, tým sladšie budú plody.
Pri výbere miesta je tiež dôležité zohľadniť ochranu pred vetrom, ktorý môže poškodiť jemné výhonky viniča. Vyhnite sa miestam s vysokou vlhkosťou a premokrením, pretože to môže viesť k plesňovým ochoreniam.
2. Príprava pôdy
Hrozno najlepšie prosperuje v dobre priepustnej, hlinitopiesočnatej pôde, ktorá je bohatá na organické látky. Pôda by mala mať mierne kyslú až neutrálnu reakciu (pH 6-7). Ak je vaša pôda ťažšia alebo ílovitá, môžete ju zlepšiť pridaním piesku a kompostu, čo zabezpečí lepšiu drenáž.
Pred výsadbou viniča odporúčame urobiť hlbokú orbu alebo rýľovanie aspoň 40-50 cm, aby sa pôda uvoľnila a zabezpečila koreňom dostatok priestoru pre rast.
3. Výsadba viniča
Najlepší čas na výsadbu hrozna je na jar alebo na jeseň. Ak sadíte na jar, mladé rastliny budú mať viac času na zakorenenie pred príchodom zimy.
Postup pri výsadbe:
Vykopte jamu, ktorá bude dostatočne veľká na korene rastliny – zvyčajne aspoň 30 cm hlboká a široká.
Na dno jamy pridajte vrstvu kompostu alebo dobre rozloženého hnoja.
Umiestnite rastlinu do jamy, tak aby koreňový krk (miesto, kde stonka prechádza do koreňov) bol tesne nad povrchom pôdy.
Zasypte korene pôdou a jemne ju utlačte. Nakoniec rastlinu hojne zalejte.
Odporúčaná vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami by mala byť 1,5 až 2 metre, aby mali dostatok priestoru na rast.
4. Zavlažovanie a hnojenie
Hoci hrozno znáša sucho pomerne dobre, počas prvých rokov vývoja je dôležité zabezpečiť pravidelnú zálievku, najmä v suchých obdobiach. Keď rastlina dobre zakorení, mala by byť zavlažovaná mierne, ale pravidelne.
Hnojenie by malo byť vyvážené. Na jar, pred začiatkom vegetačného obdobia, aplikujte hnojivo bohaté na dusík, čo podporí rast nových výhonkov. Na jeseň zase môžete pridať hnojivá s vyšším obsahom draslíka a fosforu, aby sa podporil vývoj koreňového systému a odolnosť rastliny pred zimou.
5. Podporné konštrukcie
Najbežnejším systémom je jednoriadkový drôtový systém, kde sa drôty natiahnu vo výške približne 1,5 metra, pričom vinič sa vyväzuje k týmto drôtom. Týmto spôsobom zabezpečíte, že hrozno nebude v kontakte so zemou, čo môže znížiť riziko plesní a iných ochorení.
Pre správny rast viniča je nevyhnutné použiť podporné konštrukcie, ako sú drôty, pergoly alebo mreže. Tieto štruktúry zabezpečia, že vinič sa bude rozvíjať vertikálne, čím sa zlepší cirkulácia vzduchu a prístup k slnečnému žiareniu.
6. Rez viniča: Kľúč k úspešnému pestovaniu
Jedným z najdôležitejších aspektov pestovania hrozna je rez. Nesprávne alebo nedostatočné rezanie môže viesť k slabému výnosu, zatiaľ čo správny rez podporí zdravý rast a bohatú úrodu.
Existujú dva hlavné druhy rezu: zimný rez a letný rez.
Zimný rez (rez na jar)
Zimný rez sa vykonáva v období vegetačného pokoja, najčastejšie v období od januára do marca, keď nehrozí silný mráz. Jeho hlavným cieľom je odstrániť staré a nepotrebné výhonky a nechať len tie, ktoré zabezpečia silný rast v nasledujúcej sezóne.
Postup zimného rezu:
Výber plodných výhonkov: Zamerajte sa na silné výhonky z predchádzajúceho roka, ktoré vyrástli z hlavného kmeňa. Tie sa označujú ako plodné výhonky.
Skrátenie výhonkov: Plodné výhonky skráťte tak, aby na každom výhonku zostali 2-3 očká. Skrátenie podporí vývoj nových silných výhonkov.
Odstránenie starých výhonkov: Všetky staré, slabé alebo choré výhonky odstráňte až po základ, aby ste rastline nebrali energiu.
Letný rez
Letný rez sa vykonáva počas vegetačného obdobia, najčastejšie v júni alebo júli. Jeho cieľom je usmerniť rast viniča a zabezpečiť dobré osvetlenie a prúdenie vzduchu medzi listami a plodmi.
Postup letného rezu:
Odstránenie nepotrebných výhonkov: Odstráňte výhonky, ktoré sú príliš slabé alebo vyrastajú mimo hlavnej konštrukcie.
Skrátenie bočných výhonkov: Bočné výhonky skráťte na 6-8 listov, aby ste podporili sústredenie energie do vývoja plodov.
Riedenie strapcov: Ak je strapcov príliš veľa, môžete niektoré odstrániť, čím zlepšíte kvalitu zostávajúcich plodov.
7. Ochrana pred chorobami a škodcami
Hrozno je citlivé na rôzne plesňové ochorenia, ako sú múčnatka, peronospóra a botrytída. Pre prevenciu týchto chorôb je dôležité udržiavať správnu cirkuláciu vzduchu medzi rastlinami a pravidelne kontrolovať ich stav.
Použitie ekologických postrekov na báze medi a síry je efektívnym spôsobom, ako chrániť rastliny bez použitia chemických pesticídov.
8. Zber a uskladnenie úrody
Hrozno sa zberá na konci leta alebo začiatkom jesene, v závislosti od odrody a podnebia. Zberajte strapce, keď sú plody úplne zrelé a dosiahli plnú sladkosť.
Po zbere môžete hrozno konzumovať čerstvé, sušiť ako hrozienka alebo ho spracovať na víno, džem alebo šťavy.
Záver
Pestovanie hrozna môže byť jednoduché a obohacujúce, ak dodržíte správne postupy. Zabezpečte viniču dostatok slnka, dobrú pôdu, podporu rastu a pravidelný rez. Práve správny rez je kľúčom k bohatej a kvalitnej úrode. Ak sa staráte o vinič dôkladne, odmení vás bohatou úrodou sladkých a šťav
Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook
Pavučina na živom plote nemusí vždy znamenať len estetický problém alebo bežný jav spojený s výskytom pavúkov. V mnohých prípadoch ide o prvý signál napadnutia rastliny škodcom, najčastejšie roztočcami (napr. roztočcom chmeľovým – Tetranychus urticae), prípadne môže ísť o výsledok aktivity húseníc spriadačov alebo iných škodcov, ktorí sa zoskupujú vo väčšom množstve.
Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je trvácna bylina, ktorá si pomaly opäť získava miesto v slovenských záhradách aj kuchyniach. Hoci ešte donedávna bol bežnou súčasťou vidieckych záhrad, dnes o ňom mnohí vedia len málo. Jeho vzhľad pripomína zeler, no chuť je výraznejšia a silnejšia. Vďaka tomu má ligurček široké využitie nielen v gastronómii, ale aj v tradičnej medicíne.
Slimáky a slizniaky patria medzi najčastejších a najškodlivejších škodcov záhrad. Ich výskyt je typický najmä po daždivých dňoch, počas teplých nocí a vo vlhkom prostredí. Najväčšou hrozbou sú pre mladé sadenice zeleniny, bylín aj kvetov, ktoré dokážu zlikvidovať doslova cez noc.
Recept na bazový sirup? Domáci bazový sirup je jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších sezónnych výrobkov, ktoré sa pripravujú v slovenských domácnostiach. Vďaka svojej výraznej aróme a osviežujúcej chuti je ideálny na prípravu domácich limonád, ale aj ako prísada do čaju, miešaných nápojov či dezertov. Zároveň má kvety bazy čiernej (Sambucus nigra) dlhú históriu využívania v ľudovom liečiteľstve.
Migrénovník, známy aj pod vedeckým názvom Tetradenia riparia alebo staršie Iboza riparia, patrí medzi menej známe, no mimoriadne užitočné rastliny, ktoré si získavajú čoraz väčší záujem medzi pestovateľmi aj priaznivcami prirodzenej liečby. Jeho špecifická aróma, dekoratívny vzhľad a schopnosť uľavovať od migrén z neho robia obohatenie každej zbierky izbových aj vonkajších rastlín. Tento blog podrobne predstaví migrénovník, jeho botanické zaradenie, pestovateľské nároky, účinky, rozmnožovanie a zaujímavosti, ktoré z neho robia rastlinu hodnú vašej pozornosti.
Balkón je pre mnohých mestských záhradkárov jediným miestom, kde si môžu dopriať kontakt s prírodou. Správne zvolené rastliny dokážu zmeniť aj malý mestský balkón na rozkvitnutú oázu pokoja. Výber však závisí od podmienok – orientácie, množstva slnka či vetra. V tomto blogu ti ukážeme, čo sadiť na slnečný, tienistý a veterný balkón, a to z pohľadu kvetov, byliniek a plodín.
Používame cookies a ďalšie technológie na sledovanie webu, aby sme vám poskytli najlepšie možné služby, analyzovali používanie a poskytovali marketingové kampane prispôsobené vašim záujmom.