Your Cart Is Empty Let's Fix That.
-
Darčeková poukážka Rastlinkovo – elektronická
Doplnky 10,00 € – 100,00 € Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Váš nákupný košík
Žiadne produkty v košíku.
Žiadne produkty v košíku.
Košík
Žiadne produkty v košíku.
Žiadne produkty v košíku.
Tekvica je jednou z najobľúbenejších plodín pestovaných po celom svete. Jej všestrannosť, bohaté nutričné hodnoty a rozmanité chuťové vlastnosti z nej robia základnú surovinu v mnohých kuchyniach. Okrem toho, že je základnou zložkou mnohých slaných a sladkých jedál, je známa aj svojimi liečivými vlastnosťami. Tento blog sa bude venovať rozmanitým spôsobom, ako možno tekvicu využiť v kuchyni, jej zdravotným prínosom a zaujímavým receptom, ktoré z nej možno pripraviť.
Tekvica (Cucurbita) je zelenina z čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae). Pochádza z oblasti Strednej Ameriky, kde bola pestovaná už pred tisíckami rokov. Dnes je rozšírená po celom svete a pestuje sa v rôznych odrodách a veľkostiach. Tekvica je známa nielen svojou charakteristickou oranžovou farbou, ale aj svojou jemnou a sladkou chuťou, vďaka čomu je vhodná na prípravu širokej škály jedál. Existuje mnoho odrôd tekvice, medzi ktoré patrí napríklad maslová tekvica, hokkaido, žltá tekvica a ďalšie.
Tekvica je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:
Tekvica má zároveň nízky obsah kalórií, čo ju robí ideálnou pre tých, ktorí chcú udržiavať zdravú váhu, no zároveň konzumovať potraviny bohaté na živiny. Je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
Tekvica je mimoriadne všestranná zelenina, ktorú možno pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. V kuchyni ju môžete použiť na prípravu polievok, šalátov, príloh, ale aj dezertov. Poďme sa podrobnejšie pozrieť na rôzne spôsoby jej využitia.
Jedným z najznámejších a najobľúbenejších spôsobov, ako využiť tekvicu, je príprava polievky. Tekvicová polievka je nielen chutná, ale aj výživná. Vyznačuje sa jemnou, krémovou konzistenciou a sladkastou chuťou. Jej základom je varená tekvica, ktorá sa rozmixuje na hladkú kašu a dochutí rôznymi koreninami, ako sú muškátový oriešok, zázvor či škorica.
Recept na klasickú tekvicovú polievku:
Postup: Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme očistenú a nakrájanú tekvicu. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme, pridáme smotanu, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávame s opečeným chlebom alebo krutónmi.
Pečená tekvica je jednoduchým a chutným spôsobom, ako využiť túto zeleninu. Pečenie zintenzívni jej sladkosť a zvýrazní prirodzenú chuť. Pečenú tekvicu možno podávať ako prílohu k mäsu, rybám alebo ju využiť ako základ na šaláty.
Recept na pečenú tekvicu:
Postup: Tekvicu očistíme, nakrájame na kúsky a rozložíme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme rozmarínom. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 25-30 minút, kým tekvica nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
Tekvica je skvelou prísadou do rizota. V kombinácii s ryžou, smotanou a parmezánom vytvára lahodné a krémové jedlo, ktoré poteší nielen vegetariánov.
Recept na tekvicové rizoto:
Postup: Na masle orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájanú tekvicu a ryžu. Zalejeme vývarom a varíme, kým ryža a tekvica nezmäknú. Na záver vmiešame nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením.
Tekvica je výbornou surovinou aj na pečenie. Jej vláknitá štruktúra a jemná sladkosť z nej robia ideálnu prísadu do rôznych druhov pečiva, ako sú chleby, koláče či muffiny. Tekvicové pečivo je mäkké, vláčne a má nádhernú oranžovú farbu.
Recept na tekvicový chlieb:
Postup: V miske zmiešame múku, droždie, soľ a med. Pridáme tekvicové pyré a olivový olej. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu. Potom cesto preložíme do formy na chlieb a pečieme pri 180 °C približne 40-50 minút.
Tekvica je ideálna aj do smoothie. Jej prirodzená sladkosť a krémová konzistencia z nej robia perfektnú základnú zložku pre osviežujúce a výživné nápoje.
Recept na tekvicové smoothie:
Postup: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme do hladka. Smoothie podávame s kockami ľadu alebo s posypaným škoricou.
Pre milovníkov talianskej kuchyne sú tekvicové gnocchi ideálnou voľbou. Tekvica dodáva gnocchi jemnú textúru a výraznú chuť, ktorá sa skvele hodí k rôznym omáčkam, ako je napríklad šalviové maslo alebo paradajková omáčka.
Recept na tekvicové gnocchi:
Postup: Tekvicové pyré zmiešame s múkou, vajcom a soľou, až vznikne hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na malé kúsky, ktoré formujeme do tvaru gnocchi. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Tekvica je neuveriteľne všestranná zelenina, ktorá ponúka množstvo možností na využitie v kuchyni. Či už sa rozhodnete pripraviť polievku, pečenú tekvicu, dezert alebo smoothie, vždy získate chutné a výživné jedlo. S jej bohatými zdravotnými benefitmi a širokým spektrom využitia si určite nájde svoje miesto vo vašej kuchyni. Takže, ak máte doma tekvicu, neváhajte ju využiť na prípravu niektorého z uvedených receptov a objavte jej potenciál.
Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook
Pavučina na živom plote nemusí vždy znamenať len estetický problém alebo bežný jav spojený s výskytom pavúkov. V mnohých prípadoch ide o prvý signál napadnutia rastliny škodcom, najčastejšie roztočcami (napr. roztočcom chmeľovým – Tetranychus urticae), prípadne môže ísť o výsledok aktivity húseníc spriadačov alebo iných škodcov, ktorí sa zoskupujú vo väčšom množstve.
Ligurček lekársky (Levisticum officinale) je trvácna bylina, ktorá si pomaly opäť získava miesto v slovenských záhradách aj kuchyniach. Hoci ešte donedávna bol bežnou súčasťou vidieckych záhrad, dnes o ňom mnohí vedia len málo. Jeho vzhľad pripomína zeler, no chuť je výraznejšia a silnejšia. Vďaka tomu má ligurček široké využitie nielen v gastronómii, ale aj v tradičnej medicíne.
Slimáky a slizniaky patria medzi najčastejších a najškodlivejších škodcov záhrad. Ich výskyt je typický najmä po daždivých dňoch, počas teplých nocí a vo vlhkom prostredí. Najväčšou hrozbou sú pre mladé sadenice zeleniny, bylín aj kvetov, ktoré dokážu zlikvidovať doslova cez noc.
Recept na bazový sirup? Domáci bazový sirup je jedným z najtradičnejších a najobľúbenejších sezónnych výrobkov, ktoré sa pripravujú v slovenských domácnostiach. Vďaka svojej výraznej aróme a osviežujúcej chuti je ideálny na prípravu domácich limonád, ale aj ako prísada do čaju, miešaných nápojov či dezertov. Zároveň má kvety bazy čiernej (Sambucus nigra) dlhú históriu využívania v ľudovom liečiteľstve.
Migrénovník, známy aj pod vedeckým názvom Tetradenia riparia alebo staršie Iboza riparia, patrí medzi menej známe, no mimoriadne užitočné rastliny, ktoré si získavajú čoraz väčší záujem medzi pestovateľmi aj priaznivcami prirodzenej liečby. Jeho špecifická aróma, dekoratívny vzhľad a schopnosť uľavovať od migrén z neho robia obohatenie každej zbierky izbových aj vonkajších rastlín. Tento blog podrobne predstaví migrénovník, jeho botanické zaradenie, pestovateľské nároky, účinky, rozmnožovanie a zaujímavosti, ktoré z neho robia rastlinu hodnú vašej pozornosti.
Balkón je pre mnohých mestských záhradkárov jediným miestom, kde si môžu dopriať kontakt s prírodou. Správne zvolené rastliny dokážu zmeniť aj malý mestský balkón na rozkvitnutú oázu pokoja. Výber však závisí od podmienok – orientácie, množstva slnka či vetra. V tomto blogu ti ukážeme, čo sadiť na slnečný, tienistý a veterný balkón, a to z pohľadu kvetov, byliniek a plodín.
Používame cookies a ďalšie technológie na sledovanie webu, aby sme vám poskytli najlepšie možné služby, analyzovali používanie a poskytovali marketingové kampane prispôsobené vašim záujmom.