Rastlinkovo

0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Opuncia: pestovanie, starostlivosť a zber jedlých plodov

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Opuncia (Opuntia), často nazývaná aj jedlý kaktus, patrí do rodiny kaktusovitých rastlín. Je známa svojimi charakteristickými plochými stonkami a jedlými plodmi, ktoré sa využívajú v kuchyni po celom svete. V tomto článku si prejdeme, ako správne pestovať opunciu, ako sa o ňu starať, a ako zbierať jej plody.

1. Úvod do opuncie

Opuncie sú kaktusy pôvodom z Ameriky, no vďaka svojej schopnosti rásť v suchých podmienkach sa rozšírili po celom svete, vrátane Stredomoria a Afriky. Dnes sa pestujú nielen pre svoj okrasný vzhľad, ale aj pre svoje plody – tzv. nopály. Tieto plody sa využívajú v mnohých tradičných receptoch a obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, draslíka a vápnika.

2. Vzhľad a druhy

Opuncie majú ploché, segmentované stonky, ktoré slúžia ako zásobárne vody. Niektoré druhy opuncií majú tŕne alebo jemné glochidy, čo sú drobné štetinky s háčikmi, ktoré sa môžu zapichnúť do pokožky. Kvety opuncií sú zvyčajne žlté, oranžové alebo červené a rozvíjajú sa na konci stoniek.

Existuje množstvo druhov opuncií, pričom niektoré sú prispôsobené na mierne mrazy a môžu byť pestované aj vonku, zatiaľ čo iné druhy vyžadujú zazimovanie vo vnútri. Medzi mrazuvzdorné druhy patria napríklad Opuntia humifusa a Opuntia polyacantha.

3. Ako pestovať opunciu

Opuncie sú pomerne nenáročné na pestovanie, ak im dokážete zabezpečiť vhodné podmienky. Základom je správne slnečné umiestnenie a dobre priepustná pôda.

Umiestnenie a pôda

Opuncie potrebujú plné slnko. Pri pestovaní vonku ich umiestnite na slnečné miesto, napríklad na záhrade alebo na terase. Vhodná je suchá, piesočnatá pôda, ktorá umožňuje vode rýchlo odtekať. Týmto spôsobom sa vyhnete premokreniu, ktoré by mohlo rastline škodiť.

Zalievanie

Opuncie patria medzi sukulenty, čo znamená, že dokážu uchovávať vodu vo svojich stonkách. Zalievanie je potrebné prispôsobiť sezóne. Na jar a v lete ich zalievame len občas, približne raz za dva týždne, a to najmä v teplejšom období. V zime zálievku výrazne obmedzíme, pretože rastlina prechádza obdobím pokoja.

Zimovanie

Niektoré druhy opuncií sú odolné voči mrazu a môžu prežiť vonku počas miernej zimy. Pri vonkajšom pestovaní je však dôležité ich zazimovať. Odporúča sa použiť krytie, ako sú polykarbonátové dosky, ktoré chránia rastliny pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Zimná teplota by mala byť udržiavaná okolo 10°C.

4. Rozmnožovanie opuncie

Opuncie sa dajú rozmnožovať niekoľkými spôsobmi, z ktorých najbežnejšie sú rozmnožovanie odrezkami alebo semenami.

Rozmnožovanie odrezkami

Najjednoduchší spôsob, ako získať nové rastliny, je zakoreniť odrezky. Odstrihnite niekoľko výhonkov, nechajte ich vyschnúť na vzduchu približne dva týždne, kým sa na miestach rezu nevytvoria korienky. Potom ich zasaďte do piesčitej pôdy.

Rozmnožovanie semenami

Menej častou, no stále možnou metódou je rozmnožovanie semenami. Po zbere semien ich nechajte vyschnúť a potom ich vysaďte do vlhkej piesočnatej pôdy. Semená vyklíčia do niekoľkých týždňov a čoskoro z nich vyrastú malé rastliny.

5. Starostlivosť o opunciu

Pestovanie opuncie vyžaduje minimálnu starostlivosť, ak sú dodržané základné podmienky.

Hnojenie

Opuncie nie sú náročné na živiny, no pri pestovaní v črepníku im môžete dopriať kaktusové hnojivo raz za 4-6 týždňov počas vegetačnej sezóny. Na jeseň a v zime hnojenie úplne zastavte.

Ochrana pred škodcami

Pri pestovaní opuncií sa môžu objaviť škodcovia ako roztočce, vlnatka alebo puklice. Tieto problémy sa dajú riešiť postrekom špecifickými insekticídmi alebo biologickými metódami, ako je použitie dravých roztočov.

6. Zber a využitie jedlých plodov

Plody opuncií sú známe ako nopály a sú jedlé. Zbierajú sa koncom leta, keď sú úplne zrelé. Pri zbere si dávajte pozor na tŕne, ktoré môžu byť skryté pod kožou plodov. Odporúča sa používať rukavice alebo pinzetu.

Konzumácia plodov

Plody sa môžu jesť surové, no pred konzumáciou sa musia ošúpať, aby sa odstránili tŕne a glochidy. V kuchyni sa plody používajú na prípravu džúsov, marmelád, kompótov alebo sa pridávajú do dezertov. V mnohých krajinách sa plody tiež používajú na výrobu alkoholických nápojov.

7. Zdravotné výhody opuncie

Opuncia je bohatá na vitamíny A, C a B a obsahuje esenciálne minerály ako vápnik, horčík, draslík a železo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je vhodná pre ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami. Okrem toho sa v tradičnej medicíne používa na stabilizáciu hladiny cukru v krvi, čo z nej robí vhodný doplnok stravy pre diabetikov.

Záver

Opuncia je fascinujúcou rastlinou, ktorá ponúka okrem estetického vzhľadu aj chutné a zdravé plody. Jej pestovanie nie je zložité, ak sú dodržané správne podmienky, ako dostatok svetla, priepustná pôda a kontrolovaná zálievka. Navyše, opuncia je výživnou súčasťou jedálnička a jej plody sa dajú využiť rôznymi spôsobmi v kuchyni.

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

strelitzia-nicolai-pestovanie-rastlinkovo
Izbové rastliny

Strelitzia Nicolai: rastlina pestovaná pre kvety a nádherné listy

Strelitzia Nicolai, známa tiež ako „biela strelícia“, patrí medzi najimpozantnejšie izbové rastliny. Je obľúbená vďaka svojim veľkým listom a exotickému vzhľadu, ktorý každému interiéru dodáva nádych tropického raja. V tomto článku vám priblížime všetky podrobnosti o pestovaní tejto nádhernej rastliny, od jej pôvodu až po praktické rady, ako ju udržať zdravú a krásnu.

Čítať viac »
calathea-ornata-pestovanie-rastlinkovo
Izbové rastliny

Kalatea ornata: krásne listy, ktoré upútajú na prvý pohľad

Calathea ornata je známa svojimi nádherne vzorovanými listami, ktoré majú tmavozelený základ a jemné ružové alebo biele pruhy. Táto rastlina pochádza z tropických oblastí Južnej Ameriky a je obľúbenou izbovou rastlinou vďaka svojmu exotickému vzhľadu a pestrej farebnosti. Aj keď má povesť náročnejšej rastliny, jej pestovanie môže zvládnuť každý, kto dodržiava niekoľko základných pravidiel starostlivosti.

Čítať viac »
mrazuvzdorne-rastliny-rastlinkovo
Záhrada

Mrazuvzdorné rastliny: tieto kvety vám budú robiť radosť až do jari

Zima nemusí byť obdobím, keď sa lúčime so záhradou a čakaním na prvé jarné kvety. Existuje mnoho rastlín, ktoré dokážu prežiť aj drsné zimné podmienky a budú vás tešiť svojou krásou aj počas chladných mesiacov. Mrazuvzdorné rastliny sú špeciálne vyšľachtené alebo prirodzene prispôsobené, aby odolávali nízkym teplotám, mrazu a dokonca aj snehu. Či už máte záhradu alebo terasu, tieto kvety a rastliny vám budú robiť radosť až do jari.

Čítať viac »
saguaro-kaktus-rastlinkovo
Záhrada

Kaktus Saguaro: poznáte tento výnimočný kaktus?

Kaktus Saguaro (Carnegiea gigantea) je jedným z najikonickejších symbolov amerického juhozápadu a jedným z najznámejších kaktusov na svete. Tento gigant medzi kaktusmi nielenže predstavuje symbol drsnej a vyprahnutej púšte, ale je aj fascinujúcim príkladom prispôsobenia rastlín extrémnym klimatickým podmienkam. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o tomto výnimočnom kaktuse – od jeho biológie a kultúrneho významu až po rady, ako ho pestovať doma.

Čítať viac »
sipky-sipkovy-caj-rastlinkovo
Liečivé rastliny

Šípky: aké majú využitie a kedy zbierať šípky? Spravte si šípkový čaj

Šípky, plody divokej ruže (Rosa canina), sú jedným z najhodnotnejších darov prírody. Už stáročia sa používajú ako liečivá surovina a výživový doplnok vďaka ich bohatému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. V tomto blogu sa podrobne pozrieme na to, prečo by ste mali šípky zaradiť do svojho každodenného života, ako si pripraviť chutný šípkový čaj a aké ďalšie využitie tieto plody ponúkajú.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie